Održana prva Artist Rezidencija na Španjoli

Održana prva Artist Rezidencija na Španjoli

Od subote, 15. do nedelje, 23. septembra, pod nazivom Artist in Rezidence, održana je prva umjetnička rezidencija koja je našu lijepu tvrđavu Španjolu pretvorila u mali kamperski raj za umjetnike i posjetioce. Rezidencija je uz dio Muzičkog festivala održanog u avgustu i pripremu prostora koja je svemu prethodila svemu dio Programa aktivacije tvrđave Španjola koji je za ovo ljeto pripremila ekipa NVO Sinergije.

U periodu od ovih nedelju dana, učesnici su imali prilike da čuju zanimljiva predavanja, koja su bila održana od strane redovnog profesora na Univerzitetu Crne Gore, Prof. Dr. Ilije Laloševića kao i gospodina Robin Gallately Smith-a, jednog od osnivača Green Building Council-a (više o ovim predavanjima na tvrđavi možete pročitati ovdje), učestvuju u obilasku Starog grada, tvrđava i Sat kule, i iskoriste jedan slobodan dan za izlet brodom na Lušticu i obilazak napuštene Austrougarske tvrđave Kabala.

U okviru trajanja umjetničkog kampa, ekipa organizacije “Artist in Residence” programa je zajedno sa učesnicima boravila, tj kampovala na tvrđavi gdje su uživali u sjajnim obrocima pripremljenim pod vedrim nebom, od strane naših partnera na projektu Branka Đurovića i Stojana Tafre, sa kuhinjom fokusiranom na zdravu, domaću ishranu.

 

Ove godine na Španjoli u okviru prve Artist rezidencije ugostili smo tri umjetnika iz tri različite države: Ivanu Babić iz Budve (Crna Gora), arhitekticu koja se bavi oslikavanjem stakla, Dimitrija Stojmenova iz Užica (Srbija), street art umjetnika i jednog od koorganizatora Festivala murala “Revitalizacija” i Zlatka Krstevskog, iz Prilepa (Makedonija), slikara i umjetnika.

Nakon početnog upoznavanja sa gradom, lokacijom same tvrđave i umjetnika samih između sebe, umjetnici su počeli na razvijanju sopstvene ideje i paralelno ulaze u realizaciju istih na postavljenu temu koja je ove godine glasila “Objekat” osvrćući se na zapostavljene objekte unutar kompleksa Gornjeg grada, kako se takođe naziva tvrđava Španjola. Radilo se konstantno iako se vremena nalazilo i za povremene pauze, odmor i druženje. Odgovor na temu je bio interesantan, konkretan i adekvatan, a radovi su raspoređeni po različitim lokacijama na tvrđavi, objektima kao sastavni njihov dio što je i inicijalno bila ideja čitavog događaja – oplemeniti objekte kroz umjetničke intervencije. Svaki umjetnik je zauzeo svoju “poziciju”, svoj “objekat” pa je tako Ivana Babić izlagala svoja oslikana stakla u vidu prozorskih otvora na objektu bivše džamije, a Dimitrije Stojmenov i Zlatko Krstevski su zauzeli dva bastiona, jugoistočni i jugozapadni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U subotu, 22. septembra u 19h, otvorena je izložba radova- instalacija u prostoru tvrđave na kojima su umjetnici radili u protekoj sedmici boraveći na rezidenciji. Na izložbi se pored oslikanih djela, iscrtanih ilustracija i postavljenih instalacija u kulama, mogao vidjeti i kratki montažni Dimitrija Stojmenova u jugozapadnoj kuli o njegovom utisku i viđenju Starog grada i Gornjeg grada, propraćen muzičkim programom gdje su se publici predstavili Dj Double Needle Project, Marija S, i FunGo koji je trajao do 1 sat iza ponoći i čime se i zaključio ovogodišnji Artist in residence program na tvrđavi Španjola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedan od ciljeva programa je da se proširi vijest o tvrđavi Španjola kao izuzetno atraktivnom prostoru i Artist rezidenciji pa stoga nastojimo da kod ljudi koji borave sa nama na tvrđavi ostvarimo sinergiju i da oni odu sa pozitivnim utiscima nazad kućama.Zbog toga ih uvijek pitamo da daju neki svoj komentar o boravku i program. Evo šta su ovog puta rekli:

“Vi ste sjajna ekipa puna energije i volje i mislim da radite sjajan posao na revalorizaciji trvrđave. Drago mi je da sam bila dio toga, bar na kratko.

Bilo mi je pored toga, što je za veće dobro, divno družiti se vama, razmijenjivati ideje i recepte.

Hrana je bila sjajna (veliki pozdrav za Stojana i Branka) , kamp je bio organizovan odlično, vješto ste improvizovali ( pozdrav Milošu posebno), u jedrenju sam posebno uživala.

Dopalo mi se što izuzev Vuka i Miloša koje znam, ostatak ekipe koji sam upoznala sam odmah bez izuzetka doživjela kao bliske prijatelje i rado bih ponovo učestvovala u svakom projektu ili radionici koji organizujete. Uspjeli ste da napravite  dom na prostoru Španjole.

Odlično ste organizovali predavanja i napravili dobru selekciju predavača.

Žao mi je što nisam bila tu na otvaranju, ali mi djeluje kao da je tvrđavi udahnut novi život i da se preko noći, prostor u kome smo svi boravili, promijenio u jedan predivan svijet. 

Hvala vam puno na svemu, a posebno na trudu oko postavke, znam da Vam nije bilo lako 🙂 

Veliki pozdrav za sjajan tim , Ivana”

Ivana Babić, arhitektica iz Budve (Crna Gora)

“Utisak o Artist Residenciji u tvrdjavi “Španjola” najbolje mogu opisati kao skup entuzijastičnih i kreativnih ljudi, koji uprkos svim poteškoćama i dalje gaje prave vrednosti sa ciljem da sačuvaju, održe i nadograde kulturno – umetničko nasledje grada u kome žive, a i šire od toga.

Koncept rezidencije je organizovan kao odlična kombinacija istraživanja teme, kako u predavanjima tako i neposrednom kontaktu, i ambijenta u kome se stvara – kampu u samoj tvrdjavi.

Rezultat jeste stvaranje novih prijateljstava sa ljudima sličnog duha i stava na prvom mestu a samim tim i kreativan naboj koji rezultira kvalitetnim umetničkim rešenjima u različitim medijima.

Sa gore navedenim utiscima rado bih se opet pridružio sada već dobrim prijateljima u pohodima koji slede.”

Dimitrije Stojmenov, street art umjetnik iz Užica (Srbija)

“Tvrdzavu Spanjola prvi put sam upoznao, isto i puno napustenih prostora koje bi trebalo da osmisle umetnike na Art in residence, umetnike su imale slobodu i da odgovore na temat OBJEKAT.

Znam da je Herceg Novi ,, grad koji nedostaje,, ,puno kulturnog nasledza,, koje nisam posetio. Malo je  trebalo za aklimatizacije i prilagodzavanje terena. Kamp je bio odlican, hrana odlicna. 

Radiona je bila osobita, i svako se izrazio u svoj domen, izraz i tehniku, slucajno ili ne posle skica nabacanih, pala je  moja Slikarska akcija/instalacija u prostor koji sam malo kasnije posetio, neke zvucne instalacije sam radio Hamam, u Bitolj i Prilep.

Varijacija u kojoj su bili simboli naslikani, staklo efekti, trebalo je vise da obratim na refleksije svetla, veca svetla i sound.

Predavanja su bila odlicna, mozda trebalo malo sporije i translate kako bih usli tacno u srz.

Komadic zaliva, Kabala, mesto gde priroda je dala svoje.
Znam da je teze bilo sta organizovati iz kulture, posebno sakupiti ekipu volontera ,entuzijasta i sl.

Rado bih pomogao za internacionalnu postavku na temu Spanjola  I.M.A.S.

Srdacan pozdrav.”

Zlatko Krstevski, umjetnik i slikar iz Prilepa (Makedonija)