Finalizovan Projekat uređenja prostora tvrđave Španjola i Program aktivacije tvrđave SPANJOLA 017

Finalizovan Projekat uređenja prostora tvrđave Španjola i Program aktivacije tvrđave SPANJOLA 017

 NVO Sinergija je početkom godine aplicirala kod FAKT-a za sredstva koja bi bila utrošena na prostorno uređenje tvrđave Španjola, gdje je predviđeno raščišćavanje od zelenila i šuta svih objekata koji su zapali u kritično stanje i jednostavno nisu kvalitetno prezentovani javnosti i posjetiocima Španjole.

Projekat je podržan sa 2.350e i sa tim novcem finansirana je kupovina alata i opreme potrebne za uređenje terena, troškovi transporta i prevoza alata, opreme i ljudi, goriva za mašine, transport šuta, kao i obroke za učesnike volonterskih akcija na Španjoli.

Aktivističke djelatnosti su realizovane u periodu od 14.06.2017 do 07.08.2017. odnosno do početka Programa aktivacije tvrđave Španjola koji je trajao 6 dana  do 13.08.2017., a sastojao se od 15 aktivnosti i preko 50 internacionalnih učesnika i bio festivalskog karaktera.

U toku aktivnosti i rada na uređenju prosotra u prvoj fazi projekta aktivističkih djelatnosti uređeno je 6 objekata kao i staze unutar tvrđave čime se čitav kompleks tvrđave učinio dostupniji posjetiocima.

U toku programa aktivacije tvrđave Španjola organizovano je više aktivnosti u periodu od ponedjeljka 07.08.2017. do subote 12.08.2017. kao što su: Trka triatlonaca, okrugli sto, diskusija, Izložba projekta „Uređenje prostora tvrđave Španjola“ finansiranog od strane FAKT-a, crtanje murala, kreativna radionica, još 4 izložbe, promocija izrade video igara za djecu, predstave, projekcije filmova, radionica društvenih igara, strjeličarski trening, yoga, plesni performansi, video projekcije, muzički nastupi (koncert i dj-evi).

U toku ovog programa tvrđavu je posjetilo preko 1000 posjetilaca.
Projekat je finansiran od strane više različitih donatora i rađen je aktističkim učešćem novljana, entuzijasta koji vide prostor Španjole drugačije od napuštene tvrđave kakva je do sada bila.

Video ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovdje https://vimeo.com/239316376?ref=fb-share

Takođe više informacija o samom programu aktivacije tvrđave možete saznati na fb stranici https://www.facebook.com/spanjola.fest/.

Prostor tvrđave Španjola sastoji se od same tvrđave sa 10 objekata unutar bedema, kao i jednim objektom merzerskom baterijom koja je nadograđena u austrougarskom periodu sa ukupnom površinom pod objektima 3687m2.

Tvrđava Španjola zamišljena je ovim programom sa novom namjenom „Umjetničke rezidencije“ koji planiramo realizovati za 2018. godinu. Time želimo dati novu namjenu prostoru koji će posjećivati umjetnici iz čivatov svijeta i imati tu mogućnost za rad, prezentaciju i školovanje.